Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)

Продължаваме темата за хакерските атаки през електронната поща. Използваните като примери писма са съвсем "топли", току-що пристигнали в кутията ми Предполагам, че много от вас ще намерят тези писма и в своите кутии в близките няколко дни!

Техника:

 • Изпращат ви писмо с вложен линк, който води до директна инсталация на зловреден код на компютъра ви, сваляне на файл или отваряне на страница, която инсталира такъв код при зареждането си.
 • Писмото се оформя по начин, изграждащ авторитет на подателя ИЛИ въвличащо ви в силно интригуваща ситуация.
 • Писмото съдържа подвеждащи атрибути, които обикновено са:
  • име на подател ;
  • подправен адрес на подателя ;
  • маскирани URL-адреси, сочещи към потенциално опасни сайтове ;


Конкретни примери (и как да ги разпознаваме)

Ето систематизирана извадка от пощенската ми кутия. Ясно виждаме писма, твърдящи, че се отнасят за най-различни "важни и спешни" за мен неща. (обърнете внимание на заглавията на писмата)


 

АНАЛИЗ:

 • Тези писма, които се оказва, че "съм си изпратил лично :-)" ги пропускам много бързо. (дебело очертаните правоъгълници)

 • Другите от MensHealth.com също разпознавам лесно като нежелана поща (СПАМ) и пренебрегвам заглавията им. Но ако за подател беше посочена българска институция (банка, администрация, НОИ ...) и заглавието беше на български, шансовете на това писмо да бъде отворено нарастваха автоматично.

 • За някои от изпращаните ни писма няма да можем да кажем нищо. И съответно, ако мислим че са важни, ще ги отворим.


ДЕТАЙЛЕН ПОГЛЕД:

Нека предположим, че писмата са "добре изглеждащи" на пръв поглед и успяват да ни заблудят. Това ни кара да ги отворим. Но какво ще правим след това с тях? Ще следваме ли сляпо линковете?

 • ОПРЕДЕЛЕНО НЕ! Разгледайте детайлите и преценете тяхната адекватност и съответствие. Очевидно е, че аз ще пропусна писмата, които продължават да твърдят, че аз или мои фирмени адреси си САМОИЗПРАЩАТ писма от то от хора, които аз даже не познавам (това е лесно за разпознаване :-)


 • Ако писмото изглежда достоверно и много ви се иска да последвате вложения в него линк по-добре първо да проверим КОЙ Е РЕАЛНИЯ ПОДАТЕЛ (това вече сме го показали в предната статия) . Поглеждаме вслужебната инфорчация на писмото (хедър), за да проверим РЕАЛНИЯ адрес, от който то е изпратено и го сравняваме с онзи адрес, който се показва на екрана като подател. • в този конкретен пример виждаме, че подателят се представя за noreplay@microsoft.com , но всъщност писмото е изпратено от адрес dupesr73@rmg-rsp.com , което съдържа и окончателния отговор на въпроса ни дали да последваме линка или да изтрием писмото незабавно (отговор: да го изтрием!)

С тази техника можем да проверим всяко едно писмо и да получим бързо верните отговори :-)

Ето още примери по използването й.

 • "Бил съм имал да получавам ПАРИ ?! :-)) "

 • "Я да видим! Явно подателят няма вищ ообщо с Western Union :-(( "

 • "Това може да е истински превод!!! А все пак да проверя, преди да щракам... "

 • "Оказва се, че и този иска да ме заблуди, въпреки, че се е маскирал по-добре от предните две писма. Явно днес няма да получа на готово пари от Мрежата :-(( "  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult