Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Лесно ли се "пуска"е-магазин?
Христо Янков : hristo_yankov@lifeconsult.info

Продължаваме по темата за електронните магазини във връзка с програмата ни за стимулиране на предприемачи "е-shop". На бял свят е вече и вторият магазин, предлагащ козметичните продукти на френската фирма RIVAGE. Какъв път трябваше да бъде извървян преди настъпването на този момент? В настоящия материал ще направим преглед на основните моменти и техните особености, съпътстващи стартирането на всеки он-лайн магазин.


В основата на всеки интернет-магазин стоят

 • базата данни с описание на стоките и техните характерни параметри
 • снимков материал
 • политики на фирмата

  Подготовката на тези материали отнема съществена част от времето за подготовка на магазина.База данни с предлаганите стоки

На първо време трябва да решите кои точно стоки от всички налични ще предлагате в Мрежата.

 • Ако имате голям асортимент от стоки можете да подберете една част от тях, с които магазинът ви да стартира. А впоследствие можете да добавяте във времето и другите артикули.
 • Същото е в сила и ако имате различни групи стоки.
  • С кои от тях ще започнете?
  • А кои продукти от различните групи ще включите първоначално, още с пускането на магазина и кои ще оставите да добавяте после?  При избора си трябва да се ръководите от различни съображения, като например:

  • кои стоки носят най-добра печалба
  • кои се търгуват лесно в Мрежата
  • на кои стоки разполагате с качествени снимки и описание на параметрите
  • кои стоки можете да имате по всяко време в наличност
  • колко складово пространство имате, какви и колко стоки можете да съхраняваме там
  • имате ли сезонни стоки
  • кои са тези, чиято доставка/наличност не зависи от вас


  Тези и ред други въпроси, на които трябва да си отговорите ПРЕДИ да започнете да правите е-магазин се разглеждат подробно в специализирания ни курс. Там нещата се специфицират и се разглеждат по-обстойно според избрания бизнес-модел на интернет-магазин както и спецификата на вида, пазара и характера на предлаганите от търговеца стоки.

На този етап вие излизате с решение

 • кои групи стоки ще представите в магазина си
 • какви подгрупи от стоки съществуват в основните групи
 • подбирате кои точно артикули от целия наличен асортимент ще включите в тях.

Така подбраната от вас структура групи продукти - подгрупи продукти - конкретни артикули оформя продуктовото меню на магазина и служи за лесна ориентация на посетителите.

След като окончателно е изяснена тази структура остава за всеки отделен артикул да се попълни списък с характеристиките му: наименование, тегло, цена, кратко и разширено описания, гаранция, производител и др. характерни параметри, необходими за извършване на он-лайн продажбата му.Снимков материал

Една картина се равнява на хиляда думи. Ето защо снимковият материал във вашия е-магазин трябва да бъде качествен. В това понятие включвам качествено съдържание (представяне/визуализация на продукта) и качеството на снимката, която ще покажете в магазина си.

Първото е въпрос на дизайнерско решение и зависи от фотографа и вашите виждания каква да бъде визията на съответния продукт (размер, декор, светлина, послание към клиента/внушение). Това определено не е ваша работа, поради което ви съветвам да си наемете професионален фотограф.

Второто е по-просто и зависи от онзи, който оптимизира снимките на вашите продукти за показване в Мрежата. При този процес се изрязва част от оригиналната снимка и размерите на изображението се намаляват. Това се прави си цел снимката да бъде унифицирана до размерите, предназначени за е-магазина. С цел намаляване обема на съответния файл и по-бързото зареждане на страниците качеството на снимките също се сваля съзнателно. Така оптимизирани снимките не стават за печат, но на екрана изглеждат добре.

Като имаме предвид, че обикновено за всеки артикул имаме малка и голяма снимка, а в някои случаи и по няколко големи снимки, се оказва, че самата обработка на готовите снимки заема не малко време. Кой да я направи? Ако имате възможност възложете тази работа на някой от бранша. Ако не - ще трябва да се заемете сами. Това обаче ще ви отнеме не малко време. Как на практика да се справите в този случай можете да разберете в специалният ни курс за собственици на е-магазини.Текстове в сайта

Те са много важна част от вашия успех. Някои от тях (като условията за пазаруване) са дори задължителни за достигането на продажби. Кой би си купил, ако не знае след колко време и по какъв начин ще си получи поръчката, как може да я върне или подмени, ако тя е дефектна или пристигне счупена? Отговорите на тези въпроси се намират в така наречените политики на фирмата (правилата, по които работи). Те биват няколко вида и се отнасят за: доставката на поръчките, рекламации от страна на клиента, връщане или подмяна на стока, съхранение и боравене с личните данни на посетителите и клиентите, договор за продажба, както и някои други правила, които търговецът налага при пазаруване в магазина му.
По-лесният начин е те да бъдат взети "на готово" от друг магазин с асортимент, близък до вашия, като ги преработите съобразно с вашите условия.


Често срещана грешка
е, желанието да се включи наведнъж голям продуктов асортимент (напр. надхвърлящ 50-80 артикула). Това води до голям обем подготвителна работа и чувствително отлагане във времето на старта на магазина, което е във ваш ущърб. На електронния магазин, както и на всеки друг магазин, му е нужно време да се развие и утвърди като такъв (да се "разработи", да добие популярност, аудитория и репутация). За това е по-правилно да стартирате магазина си с по-малко артикули, като постепенно добавяте и други, които искате, вместо да изчаквате във времето, докато подготвите целия си наличен асортимент.


Какви са резултатите

от този процес и как се справили Дорина и Василена можете да видите на страницата на техния магазин за козметични продукти:
http://RIVAGE-bg.com

 • Разгледайте магазина им.
 • Запишете се при влизането си за техния инфо бюлетин с новостите в сайта. Така ще можете да научавате за най-новите продукти и промоционални предложения.
 • Изпратете ваши мнения и коментари и ги окуражете по избрания път.

Хубавото е, че ако нещо ви хареса, можете да си го поръчате на часа :-). Доставете си радост и им дайте вашата подкрепа да продължат. Не забравяйте, че вие също можете да бъдете на тяхното място, като собственици на поредния електронен магазин по нашата програма. И също бихте имали нужда от подкрепа!
http://RIVAGE-bg.com

Приятно изкарване!
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2018 Life consult