Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Представяме ви: TehnoMag.net
(електронен магазин по Програмата "е-МАГАЗИН")
Интервю със Здравко Спиридонов - собственик

Продължаваме темата за електронният (интернет) магазин! Това е историята на ТехноМаг и неговият създател - историята на един човек, който надмогна обстоятелствата и не позволи на Живота да го постави на колене! От него ще научим отговорите на важни за този бизнес въпроси, като Как да скъсим времето, през което да дотираме сайта или Колко време е необходимо на сайт с подобен бизнес-модел да започне да се самоиздържа в български условия, Как да спечелим клиентите и дори Как можем да започнем подобен бизнес от абсолютната нула? Очаквайте специален коментар по темата е-магазин в декемврийския брой на нашия е-бюлетин!


Преди да започнем

Започнах разговора със Здравко Спиридонов както винаги в такива случай - предложих да направим интервю идентично с това, което правим и с други сайтове, като предоставих въпросите. Това, което получих като материал се различаваше доста от формата на интервюто. Първоначалната ми мисъл беше, че това са отговорите на въпросите, но без самите въпроси. Началото не ми хареса и реших, че ще помоля Здравко да го прередактира, от която идея се отказах, когато довърших четенето. И така: пред вас е цялата нередактирана версия на историята, разказана от самият Здравко Спиридонов - човекът който за година и половина наложи своя е-магазин в българското интернет пространство.

Как се роди "ТехноМаг"

Има една стара приказка "Ученото си е учено - и в тоалетна да го затвориш, магазин ще отвори…" На мен ми се случи нещо такова…

Но първо да се представя - Здравко Спиридонов. По образование висшист с две основни специалности: инженерна - в областта на електрониката и компютрите; икономическа - в областта на външната търговия и маркетинга. Трудов стаж - основно като организатор и мениджър на различни равнища и в различни области - електронно производство, външнотърговска дейност, каталожна търговия, сервиз на битова електроника. И всичко това, с трудови договори в държавни и частни фирми, и с редовни, достатъчно привлекателни заплати.

Но колкото повече годините се нижеха, толкова повече ме човъркаше онова вътрешно дяволче на неудовлетворението с въпроса "А няма ли да ти е по-хубаво, ако си направиш собствен бизнес и свободно вършиш това, на което учиш другите и което умееш най-добре?!?" Разбира се, оправдания винаги се намират - дали си заслужава рискът; от къде да извадя начален капитал; не трябва ли да си намеря спонсор за съдружник; защо да си навличам повече отговорности и да си разбивам здравето; конкуренцията в моята област е много силна и ще ме смачка и т.н. Има, обаче, една доказана истина - човек е щастлив тогава, когато работи това, което му носи радост и удоволствие. Вярно е и обратното, че ако ежедневно ходиш на работа, която те съсипва психически и физически, и търпиш тормоз само заради една заплата - тогава болестите и нещастието са ти в кърпа вързани.

По темата - докато аз се колебаех, съдбата сама ми посочи пътя. Наложи се да напусна работа, за да се грижа за баща си - възрастен инвалид с прогресираща умствена дименсия. Нямах избор - домът ми заприлича на тоалетна. Не случайно започнах с онази стара приказка защото… какво можех да работя от вкъщи, освен… да отворя магазин. Интернет магазин. Но какво да продавам - нещо различно, нещо ново, нещо оригинално, нещо полезно, нещо качествено. За да избегна конкуренция, избрах съвсем нов и непознат продукт и хоп - направих пробен внос на, познайте какво, електронни седалки за тоалетна, разбира се.

Забравяте за тоалетната хартия - просто, докато си седите и си преглеждате любимото четиво, това чудо ви измива с топла вода, после ви подсушава с топъл въздух, а накрая филтрира и обезмирисява въздуха в помещението. На вас ви остава само да се загащите. Не искам да ви прозвучи, като реклама, но който интелигентен човек поне веднъж пробва този съвременен уред, мигом започва да крои планове кога и как ще може да си го позволи. А как се обслужва инвалид без такъв уред, не искам и да си го помисля. Абе те, японците, знаят какво да измислят. А аз реших да го продавам по Интернет. Речено, сторено. Регистрирах семейна фирма. Направих проучване кои са по-известните фирми, предлагащи софтуер за е-магазини. Поисках оферти. И направих своя избор - фирма LifeConsult с управител г-н Христо Янков, поради три основни причини:

1. Познавах предварително фирмата и предлаганата по електронен път книга "Основи на е-бизнеса", която ми допадна по стил и от която научих някои от важните тайни, помогнали ми, както в избора на име за е-магазина, така и за налагането му в Интернет пространството впоследствие.

2. Получих гъвкава оферта, която ми позволи да се сдобия с работещ е-магазин на най-добра цена.

3. Повярвах на автора на горната книга, че моят е-магазин ще отговаря на всички, посочени от него изисквания за атрактивен, леснодостъпен, добре организиран, практичен за обслужване и доокомплектоване сайт.

Измислих име, което хем да звучи родно на български (като Нармаг, Детмаг, Хоремаг…, че ми е писнало от тия "маркети" и "шопове"), хем да насочва към предмета на дейност (техника, технологии ), хем да има двусмислие и игра на думи (ТехноМагазин и ТехноМагьосник). И тъй, като се оказа че това име е добре познато в съседни нам държави (Хърватия, Русия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и т.н), побързах да го регистрирам, като запазена марка за България.

И така, сдобих се с е-магазин. Как платих ли - теглих изгоден (ако въобще има такъв) потребителски кредит за пет години.

Това, че имаш е-магазин, обаче още нищо не значи или по точно, никой няма да го види, ако … не го поканиш да влезе. Започнах да се регистрирам във всички български и световни е-търсачки и да пускам безплатни обяви навсякъде, където е възможно. Минаха месец, два, три - нищо. Не се отчаях, а потърсих възможните причини. Една от тях беше, че стоката, която предлагам, въпреки неоспоримите й качества, беше хем безкрайно непозната (тук вече започнах да си мечтая за конкуренция, която да помага с рекламата), хем безкрайно скъпа за българския потребител, за когото 1000 лв. все още са "сума, с която можеш да си купиш автомобил". Тогава започнах да договарям и да качвам и други подобни високотехнологични продукти от различни производители и вносители, но с цени основно под 100 лв./бр. И тръгна!

Когато дойде първата поръчка - не можех да повярвам, че абсолютно непознат човек се е престрашил и се е доверил на моя магазин (това стана миналата Коледа). През януари достигнах до 2 поръчки, февруари -1 (ама двойна), март - 3, април - 4, май - 5, юни - 6. Вече си представях, как декември ще достигна до невероятната цифра 12, когато юли неочаквано ме изненада с 10 поръчки, август (въпреки, че 2 седмици бях отпуска) - 14, септември - 19, октомври - 26, а от ноември вървят средно по 2 на ден, така че ще стигнат 40 до края на месеца...

Обслужвам е-магазина основно сам, като понякога ми помагат децата и съпругата. Но при тези темпове на растеж, най-късно след половин година ще се наложи да сформирам екип. Специализираните дейности (счетоводство, програмиране) се извършват от външни фирми по договор.

Освен търговският оборот, развитие търпи и сайтът. Някак от самосебе си започва да се очертава предназначението и основната му аудитория. Първоначалната концепция беше да предлагаме всякакви високотехнологични, иновационни продукти, които се появяват на Световния пазар. Постепенно се очерта специфика, насочена към изобретения за здраве, чистота и красота - технически уреди, природни билкови продукти, като предстои качване на билкова козметика и т.н.

И досега непрекъснато добавяме по нещо ново в сайта, а в момента готвим почти изцяло нова версия, свързана с възможността да се промотират отделни продукти от магазина в различни моменти от време и на различни цени.

Амбициите ми са някой ден този е-магазин да се превърне в основен за здравни технически изобретения и продукти за здравна профилактика в България. След влизането ни в ЕС постепенно ще направим и преводи на английски, руски, вероятно и на френски и немски език, за да можем да се включим в целия вътрешен Европейски пазар.

Почти година след създаването му, сайтът е близо до възможността да се самофинансира и ако продължава развитието му със същите темпове, то това ще стане действителност съвсем скоро.

Смятам, че съм избрал правилния бизнес-модел за стартиране на е-магазин в България и най-важното, че съм започнал навреме.

Читателите, които се колебаят дали да започнат своя он-лайн бизнес с е-магазин бих посъветвал да започват от днес, защото утре може да е вече късно. Необходимо е само малко смелост, малко пари, малко компютърни познания, повече икономически и търговски знания и опит, и много труд, и много търпение, и много вяра в успеха. Тогава няма начин да не успеете.

"Тайните" на този бизнес са :

  • да печелите доверието на клиентите с висококачествени стоки;
  • винаги да имате в наличност това, което предлагате;
  • цените ви да са по-ниски от тези в обикновените магазини (или да предлагате повече екстри за същата цена);
  • да доставяте стоките бързо и акуратно.

Изобщо - нищо ново под слънцето!

Хората, които решат да се занимават с он-лайн бизнес е полезно да знаят, че това е бизнес, като всеки друг, но е и бизнес с гарантирано бъдеще, отчитайки невероятните темпове на нарастване на Интернет потребителите в Световен мащаб!

24.11.2006, Здравко Спиридонов


Заключителен коментар

Работата със Здравко се оказа действително полезна и да нас. Той е човек с идеи, които спомагаха за развитието на софтуера в правилната посока според нуждите на търговците на родния пазар. В началото дори направихме тестове на ползваемостта на софтеура и удобството за работа на потребителите. Благодаря още веднъж от наше име и от името на Здравко за съдействието на нашите читатели, които взеха участие в тези тестове. Успоредно с развитието на публичния интерфейс (визуализацията на магазина) ние интегрирахме и гъвкави маркетингови инструменти, достъпни в административната част на магазина. Така вървейки заедно с реалния бизнес и неговите проблеми смея да твърдя, че достигнахме до едно адекватено, съвременно и много гъвкаво софтуерно решение за е-магазин. По-добрата новина е, че от началото на 2007 г. ние започваме да предоставяме възможността на всеки желаещ да стартира свой е-магазин в мрежата с този софтуер, при силно облекчени финансови условия и наличие на минимален стартов капитал! На практика това е цяла една програма за съдействие на малките предприемачи, в която е включено обучение, консултации, техническа поддръжка и пряко подпомагане на дейността им в началния етап, когато са най-уязвими.

И още два пресни факта от ТехноМаг, който идва в подкрепа на бизнес-модела е-магазин и биха окуражили желаещите:

  • през първите 20 дни на м. декември броят на изпълнените поръчките надхвърли 40!
  • една от последните поръчки на магазина е на стойност над 750 лв.!

В заключение пожелавам на Здравко още много доволни и щастливи клиенти да се завръщат отново и отново в магазина!

Ще се радвам да помогнем и на нашите читатели, които имат желанието да стартират собствен е-магазин. За тях, за нашите общи постижения и развитието на техните магазини ще ви информираме на страниците на сайта.


А сега не забравяйте да посетите магазина. Системата за промоции, за която Здравко споменава в разказа си е вече инсталирана :-) и можете да се възползвате от нея на адрес: www.TehnoMag.net

Весели Празници!

 
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult