Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Представяме ви: MegaShop.bg (електронен магазин)
Интервю с Мирослав Колев - съсобственик

Електронният (интернет) магазин! Сполучлив бизнес-модел или поредното модно увлечение? Какво се вижда от страната на собственика? Удачен ли е този избор за България и какво трябва да знаем, преди да се решим на такова начинание? Тайни и истини, открити от хората, които се занимават с това и които ще ни помогнат на обикновения човек да надникне "зад завесата". Екипът на Лайф-консулт предоставя пълния текст на това интервю на своите читетели:


Представете с няколко думи себе си и сайта

Мирослав Колев - един от собствениците на три електронни магазина. (www.megashop.bg, www.sexitop.com, www.nanibg.com). Екипът е от 6 човека, всеотдайни на идеята и с опит от различни дейности. Трите магазина са създадени през последните 2 години, като идеята за последните два (sexitop и nanibg) произтича от натрупания опит и погледа ни върху e-пазара при управлението на megashop.bg. Магазините са изцяло интернет ориентирани и нямаме физически магазини. Ние сме един от малкото чисто интернет ориентирани магазини.

Как се достигна до идеята за този сайт? Имаше ли предварителен поглед върху положението в България (изчисления/маркетингови проучвания)?

Идеята възниква след приятелско парти, на което ние като приятели обсъждахме западни магазини и колко лесно е пазаруването при тях през интернет, колко голям пазарен дял взима този тип търговия и колко много време пести на хората.
Проведохме около три месечно предварително проучване на всички елктронни магазини в България, както и на западни такива. Обърнахме сериозно внимание на начините на разплащане и доставка, изхождайки от това кое е най-удобно за бъдещите ни клиенти. Това е една тежка процедура, която отнема около половин година.


Как започна всичко:

  • избор на име - много труден процес, поне при избора на megashop.bg. Идеята на името е да се помни лесно, да е свързано с думичката магазин и да съдържа възможно пълна и разнообразна гама от продукти, както и името да подсказва за себе си.

  • инвестиции - с минимални средства, включително и пари на заем от приятели, съпричастни на идеята. Първите десет месеца магазинът е дотиран постоянно.

  • екип - от 6 човека

  • софтуер - проучихме различни идеи, като се доверихме на готова платформа, която в последствие доработихме и значително променихме

  • конкуренти - проучвайки основните си конкуренти изградихме нашата печеливша стратегия.

  • промотиране на сайта: къде, как, колко време - следваща стъпка беше проучването на възможните начини за реклама. Като интернет магазин, изцяло се ориентирахме към online реклама. Пробвахме и други форми на реклама, но се оказаха неефективни. Магазинът се рекламира от създаването му, като тенденцията е непрекъснато увеличаване на рекламния ни бюджет. Около и над 70% от приходите се инвестират в реклама.

  • за колко време нещата успяха да потръгнат - в началото беше трудно и се радвахме и на една поръчка на седмица, но това не ни отчайваше. Важното е да вярваш в успеха. След две година вече на пазара можем да кажем, че имаме стабилни позиции в интернет търговията, изградихме име и спечелихме доверието на хората. За голямо съжаление изпитваме все още големи затруднения с оборването на скептицизма на някои доставчици. Техният консерватизъм и ниската им интернет култура ги кара да гледат на нас като нещо несериозно.


Всеки сайт е като жив организъм - развива се и се променя. Можете ли да проследите еволюцията на сайта: каква беше първоначалната концепция на сайта (структура, организация, аудитория) и как тя се разви за да се достигне до сегашното състояние?

Идеята ни беше един портал, от който клиента според интересите си да се насочи към съответния магазин, който го интересува. Контактът ни с клиентите и развитието на основния магазин ни доведе до идеята за създаването и на другите два интернет магазина, които са тясно специализирани и са за конкретна аудитория.

Колко пъти променяхте дизайна/обновявахте сайта ?

Три пъти сме променяли дизайна от създаването на магазина, като в този му окончателен вид е от около девет месеца.

Накъде върви сайта: цели, перспективи, амбиции?

Повишаване нивото на обслужване, увеличаване на асортимента от стоки и услуги, повишаване на доверието към интернет магазините, утвърждаване на позициите на нашите магазини в интернет пространството.

Какъв екип е нужен за да се управлява такъв он-лайн бизнес?

Трима човека постоянно ангажирани и редовна допълнителна помощ от поне още трима човека.

Ако можеше да се започне всичко отново, как бихте го направили - има ли по-ясно очертан или по-пряк път, който да споделиш със желаещите да започнат собствен он-лайн бизнес по бизнес-модела "e-shop"?

Нещата са строго индивидуални и зависят от стоковия асортимент.

На базата на придобитите знания и ако имаш времето и ресурса да стартираш нов он-лайн бизнес, би ли избрал друг бизнес-модел?

Не бих избрал друг бизнес модел. Смятам, че нашият е печеливш и добре обмислен.

Какво би посъветвал читателите ни, които искат да започнат своя он-лайн бизнес с електронен магазин?

Трябва да си много упорит, постоянен и да влагаш цялата си енергия в идеята

Какво ви отличава от останалите в бранша: Вашето уникално търговско предложение (USP)

Максимално бързо и качествено обслужване на клиента. Два от магазините (sexitop.com и nanibg.com) са уникални в съдържанието си. Megashop.bg се наложи и ще се налага като портал към специализирани магазини.

Какви са най-често допусканите грешки в този бизнес модел? Кои от тях сте допуснали?

Най-често допускани грешки са в логистиката.

Някакви "тайни", които да споделиш за този бизнес?

Не очаквайте първите години съществени парични постъпления. За сметка на това работата е трудоемка и изисква постоянство.

Какво още би преценил, че ще е интересно и полезно да знаят хората, решили да се занимават с он-лайн бизнес изобщо?

Да се въоръжат с търпение и да са постоянни в начинанието си.посетете магазините: www.MegaShop.bg ; www.sexitop.com ; www.nanibg.com ;

 
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult