Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


E-mail маркетинг или СПАМ
Костадин Башев : www.bashev.net

Email маркетингът е един от най-евтините начини за провеждане на една интернет насочена рекламна кампания (а и не само). Това е причината той да бъде "апетитна хапка" за много голяма, част от рекламодателите. Неправилното използване на този инструмент обаче води до тежки последствия.


Спамът пък е едно от най-противните неща, с които се сблъскваме всеки ден и се дразним, когато преглеждаме пощенските си кутии. Т.нар. нежелана поща ни засипва ежедневно, а това се причинява от липсата на достатъчна подготовка при интернет рекламата, като се разчита на случайните, заблудено отворени писмата. Според някои, въпреки недоверието към такива писма и липсата на интерес у голяма част от потребителите, самите спам кампании са успешни. За мен не е така, а и в този случай не получаваме правилната и пълната картина за клиентите си (потенциалните такива).

Разликата между email рекламата и спама е малка и невидима за една част от хората. Границата между тях е много тънка и когато тя се наруши има много разочаровани или по-скоро ядосани (и с право). Неправилното провеждане на една такава кампания може да има и фатални последствия за рекламиращите: включване на email-ите и IP адресите им в blacklists като спамъри, негативно отношение от потърпевшите към тази фирма/организация и т.н.

Добре е да се прави разлика между двете понятия spam и email marketing въпреки, че за много хора това са понятия, които се препокриват. Да, наистина и двете са свързани с изпращането на рекламни съобщения, най-общо казано с цел печалба (облага), но разлика съществува.

За провеждането на успешен email маркетинг и неприемането му за спам от страна на получателите е необходимо да се внимава много и според мен трябва да се спазят следните няколко изисквания:

 • Набирането на email адресите, чиито собственици са обект на реклама, трябва да става много внимателно. Не е никак показателно да се използват пощенски списъци, които са правени и обработвани за други цели, а не за конкретната маркетингова кампания. Това е първият ключов момент - събирането на подходящите получатели. Най-правилният вариант е тези email адреси да се събират специално за случая и по възможност това да става с изричното съгласие на притежателя им. Т.е. той лично да се е записал или предварително да е дал съгласието си за включването му в такъв mailing list. При правилно подбиране на адресите успехът на цялата кампания ще бъде положителен и недоволните ще бъдат сведени до минимум.

 • След като вече сме събрали email-ите на целевата ни групата, можем да пристъпим към филтриране на наистина заинтересованите, сред които да провеждаме рекламната си кампания/и. За тази цел задължително след изпращането на първия email трябва да се даде възможност на заинтересованите да се презапишат в mailing лист-а. Всички, които не са се вазползвали от тази възможност не трябва да получават повече рекламни писма от Вас, защото това вече се превръща в нежелана поща - спам. Всеки у който е провокиран интерес в първото писмо и е съгласен да получава в бъдеще други такива рекламни писма трябва да се запише още веднъж в листа. Причините са няколко:
  • възможността да попадне в първия mailing лист е много голяма, а действително интереса от продукта/услугата да е минимален и въобще да липсва. (напр. някой друг го записва в mailing list-a);
  • непроявения интерес от страна на получателя след първото писмо се тълкува като липса на заинтересованост към продукта/услугата т.е. той не е в целевата група която ви е необходима.
  • нежеланието да се получава mail лесно се отчита, след като не се даде съгласие за бъдеща кореспонденция. Едната от възможните причини е това да се приеме като нежелана поща или т.нар. спам.


  След филтрирането на всички желаещи, респективно нежелаещи да получават рекламна поща от Вас, се създава един списък от email-и, които са изключително добре подбрани и много ценни за всяка email маркетингова кампания. Два пъти потвърденото съгласие е един доста сериозен аргумент за преминаване към следващия етап.

 • Последния етап е изпращането на самия (същинския) рекламен пакет писма. Този етап също не бива да бъде пренебрегнат, защото в него се крие една доста сериозна част от успеха на кампанията. Когато се подготвя рекламния бюлетин е много важно той да бъде изготвен с изключително внимание и достатъчно информация, но без да се прекалява. Какво означава това? При изготвянето на бюлетина е добре да се предостави възможност на получателя му да прояви по-голям интерес и в самия бюлетин само да се акцентира върху продукта/услугата. Прекомерното изнасяне на информация може да отблъсне реципиента и той да загуби интерес.

  Във всяко рекламно съобщение трябва да се дава възможност на получателите му да се окажат от бъдещото получаване на такива рекламни съобщения. Процентът а на отказали се след няколкократно (двукратно) съгласие зависи от това, какво им се изпраща и в какви интервали от време се прави. Когато това е много често елементът на досада нараства (разбира се това зависи от естеството на предлаганите продукти/услуги). За това не е добре да се изпраща често рекламна поща.

  Личното ми мнение е изпращането на такава поща за всяка конкретна кампания да не продължава повече от 1/месец, максимум 2, но не всеки месец, а когато наистина има с какво да се впечатли потребителя (бъдещия потребител). Изпращането на реклама за всяко едно събитие досажда и ефектът е напускането от листа или просто изтриване на съобщението. А това не е целта на email маркетинга!Това са стъпките които трябва да се спазват (според мен за да не се приеме email-маркетинга като спам). Но за самия успех на кампанията може да се говори само в конкретните случаи, където се използват специфични инструменти.

Във всеки един момент трябва да следим записването/описването от мейлинг листите. Това е една много важна информация, която може да ни покаже в каква посока се движим и има ли нужда въобще да използваме този тип реклама.

По лични наблюдения мога да кажа, че когато всичко е направено по подходящия начин, правилно са подбрани email-те (т.1), и информацията е представена по начин заинтересоващ потребителите (т.3) успехът е гарантиран.


източник: www.bashev.net

 
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult