Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Как използваме уеб, или защо който търси не винаги намира
Елена Цонева : elenazoneva@gmail.comНай-често сравняват Интернет с "море от информация", "информационен потоп " или други помпозни наименования, зад които стои простата истина, че Интернет е мястото, в което има всичко. Въпросът тук е не дали съществува нещо, а как да стигнем до него и колко време ще ни коства това. Истина е, че докато се ровим за необходимата ни информация попадаме на сайтове и банери, които ни предлагат да купим, наемем и т.н. Ако проявим търпение и не се подлъжем, то в някакъв момент стигаме до ценни места, на които бихме се върнали отново. Затова едно от предизвикателствата към творците на уеб сайтове е не само техническата им изправност, но и начина, по който ще бъде организирана и обозначена информацията в тях.

 

Когато се ражда един сайт, творците му смятат, че посетителите ще видят всичките му страници и ще се възхищават как е организиран. Ще премислят възможностите преди да изберат някоя опция или линк, на който да кликнат. Но това, което най-често се случва е да плъзнат поглед върху всяка нова страница, да сканират визуално някой от текстовете, да кликнат на първия линк, който привлече вниманието им или им напомни за това, което търсят. Обикновено, голяма част от страницата не бива забелязвана. Всеки "собственик" на виртуално пространство смята сайта си за произведение на изкуството или поне за впечатлаващ каталог. Но истината е, че за потребителя той е нещо като билборд, покрай който се минава със 100 км/ч. Разбира се, нещата са малко по-сложни и зависят от типа сайт, желанието на потребителя, с колко време разполага той и т.н. Добре е да си представим по-рационален и внимателен потребител, когато създаваме страницата си, но е добре и да се съобразим, че поведението на всеки, уеб потребител е доста хаотично.

Ето и какви са реалните факти при използването на повечето сайтове в Интернет :


Факт 1: Ние не четем, а сканираме

Малко време се отделя за четенето на повечето от уеб страниците. Реално, ние ги сканираме, преглеждайки за дума или изречение, което да привлече вниманието ни. Изключение може би са сайтовете, съдържащи документи като новини, отчети или описание на продукти. Но дори и тогава, ако документът е по-дълъг от няколко параграфа, го принтираме, защото по-лесно и бързо се чете от хартия, отколкото от екран. Сканираме защото:

 • Бързаме.Обикновено времето, отделено в Интернет е мотивирано от желанието да пестим време. Затова поведението на уеб потребителите доста прилича на това на акулите, които се движат през цялото време или умират.
 • Не ни е необходимо да четем всичко. Ние търсим само това, което отговаря на интереса ни или задачата ни в момента, а останалото е без значение.
 • Научени сме. Цял живот ние сканираме вестници, списания, книги, за да намерим частите от тях, които ни интересуват, затова сме истински професионалисти.


Факт 2: Не правим оптимален избор, а избираме първата смислена опция

Когато се ражда нов сайт, създателите не взимат под внимание фактът, че потребителите сканират страницата и затова се опитват да "изобретят" най-подходящащата опция. В действителност обаче, потребителят не избира най-добрите опции, а най-смислената стратегия, известна като satisfice. Защо става така?

 • Обикновено бързаме. Оптимизирането е трудно и изисква време. Изборът на първа смислена опция е по-ефективен.
  Няма наказание ако стъпката е грешна. Последствията от неправилен избор при уеб са само клик-два на бутона Back. Разбира се, това е при положение, че страниците се зареждат бързо. Както се досещате, това е само една от многото причини, заради които уеб потребителите не обичат "бавните" сайтове.
 • Многото опции не подобряват шансовете ни. При лошо изградените сайтове усилието да се направи най-добрия избор не помага много. Често е по-добре да кликнете на първия линк и след това на бутона Back, ако не сте попаднали на подходящото място.
 • По-забавно е да отгатваш. А и е по-лесно, отколкото да преценяваш. Ако отгатнеш правилно е по-бързо. Въвежда се елемент на случайност - приятната възможност да попаднеш на нещо изненадващо и интересно.


Факт 3: Направо действаме

Любопитно е, че след първия тест за ползваемост на сайт, софтуер или домашна техника, разбираме, че малка част от хората четат инструкциите. В повечето случаи ние просто действаме, съчинявайки собствени версии за това какво правим и защо то работи. Тази ситуация доста напомня за сцената от "Принцът и просякът", когато истинският Принц открива, че Просякът е използвал Великия печат на Англия за орехотрошачка, по време на неговото отсъствие, а това е съвсем логично - за Просяка печатът е само голямо парче метал. Вярно е, че приемаме доста нещата по този начин. Виждала съм много хора да използват софтуер или дори домашна ел.техника ефективно, но далеч не по начина, който са предвидили създателите им.

Безразборното кликане разбира се, не е характерно само за начинаещите. Дори технически добре обучените имат изненадващи липси по отношение на познание за това как работят нещата. Ето защо е така:

 • Важно е да работи. За повечето от нас не е от значение дали разбираме как работят нещата, а да можем да ги използваме.
 • Ако открием работеща схема, следваме я. Щом открием работеща схема - дори и не толкова перфектна - ние не търсим по-добра. Е, бихме я ползвали, но само ако случайно попаднем на нея, не и да я търсим умишлено. Интересно е да се наблюдават уеб дизайнерите, които провеждат за първи път тест за ползваемостта на сайт, който те са сътворили. Когато за първи път видят потребител, който клика на съвсем неподходящо място, те са едновременно ужасени и изненадани. Потребителят може дори да открие това, което търси, но тези, които го наблюдават се чудат да се радват или да плачат… Объркващо е, наистина… Хората успяват да се ориентират дори кликайки хаотично. Логично идва и въпросът-констатация: Има ли значение как - важното е, че потребителите се оправят някак си!? Отговорът обаче е ДА, има значение, защото хаотичното кликане може да ги доведе понякога до това, което търсят, но като цяло е неефективно и е погрешна нагласа. Ако уеб посетителя е насочван правилно, то и той и ние ще останем доволни, защото така :
  • увеличава се шанса потребителите да видят точно определени части от сайта, които искате да се посещават най-много;
  • има много по-голям шанс потребителя да намери това, което търси. Това е добре и за него и за нас, които създаваме сайтове;
  • уеб-посетителя ще се почувства по-умен и с по-голям контрол, чрез сайта ви. А това ще го накара да се върне отново. ( социологическите данни сочат , че от 5 потребителя, 4 не се връщат никога вече).


Хората казват, че нищо не става от първи път и що се касае за търсенето в Интернет са прави. Ценната информация е много "по-дълбокa" и пътят към нея минава през много мислене и промени. Нищо никога не е случайно във всеки един сайт. Докато търсите важната за вас информация има и доста от психологията от играта на топло и студено, но решаващото е да не се отказвате, рано ….или малко по-късно пътищата в глобалната Мрежа ще Ви заведат на желаното място. Спомнете си какво казваше Карлсон, който живее на покрива "Търпение и само търпение!".

 
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2018 Life consult