Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Спамът - успешен директен маркетинг или подронване авторитета на компанията
Елена Цонева : elenazoneva@gmail.comДумата "спам" е от английски произход и идва от скеч на Монти Пайтън, в който всяко блюдо се сервира с консервирано месо - спам. В Интернет речника под "спам" се разбира изпращането на нежелана от потребителя електронна поща в мащабни количества. Затова е разбираемо, че огромната аудитория на Мрежата основателно възприема спама като боклук. Този вид е-поща не струва много на рекламодателя и фактът, че се използва и в българското Интернет пространство, показва, че много бизнесмени не съзнават колко щети им нанася тя. Независимо от изключително вредните последици, до които води, все още много рекламодатели и рекламни агенции практикуват спам. Това, което трябва да се разбере съвсем ясно, е че спамът вреди и внушава отрицателни нагласи към иначе честните техники на директния web маркетинг.

 

Спамерите в действие

Събират огромни количества произволни e-mail адреси от всевъзможни Интернет ресурси чрез автоматизирани системи, наречени паяци, и ги препродават като "база данни" на рекламодателите. За сумата от около 30 Евро един рекламодател може да закупи около 5 милиона електронни адреса. Всъщност, точно рекламните агенции би трябвало да са едни от първите, които да са твърдо срещу спама. Той подронва доверието към директния маркетинг като цяло. Тази нагла спам-практика убива авторитета на електронния маркетинг и реклама сред потребителите. Те вече не гледат с добро око, дори и на законната електронна поща, адресирана до потенциални клиенти и включваща примерно оферта за бизнеспартньорство.


Загубите за потребителя

Няма съмнение, че с интернет технологиите бе открита нова златна мина, с която може да се приложи директен маркетинг в огромен мащаб, непостижим по обхват дори за националните медии. Традиционно средство, предшественик на E-mail- рекламата е разпращането на бюлетини и каталози по традиционната поща. В този вид рекламните разходите се поемат изцяло от рекламодателя. Докато при спама "жертвата" заплаща по-голямата част от цената на рекламното съобщение, а това противоречи на всякакви етични принципи в рекламата. При електронната поща загубите за получателя са огромни,,съотношението е 1 : 10 000! Цената, която получателят плаща за натрапеното рекламно послание е 10 000 пъти по-голяма от цената, която рекламодателят е платил. Така е, защото потребителят плаща всяка минута в Интернет, а за проверката и изтриването на едно писмо трябва минимум около минута. Тази минута струва приблизително 1-2 стотинки, а на тази цена рекламодателят-спамер е закупил около 10 000 адреса. Ако получателят използва безплатна електронна поща от рода на abv.bg, представете си какъв ужас е това за самия провайдер - как отделя средства за повече пространство, повече трафик, повече процесорна мощност, оборудване, поддръжка и т.н.


Реакцията на потребителя-жертва

Всеки мрази нежеланата електронна поща, която задръства кутията ти и пречи на важната информяция да достигне до теб. Реакциите на потребителите е различна. Някой блокират адреса или дори самият домейн, но така се увеличава и шанса да се блокират важни писма. Други отговарят на спама с ругатни и обиди или използва линка за отписване от списъка. Но това може да доведе до обратна реакция, недобросъвестният рекламодател получава знак, че спама е прочетен и продължава атаката с още повече рекламни послания. По-драстичната мярка, която би могъл да предприеме е да изпрати оплакване до ISP доставчикът на спам -рекламодателя. ISP доставчикът е този който осигурява хостинг, E-mail и други Интернет услуги. Това може да доведе до загуба на тези услуги от страна на рекламодателя или най-малкото, да му създаде проблеми, защото спамът противоречи на Общите условия на провайдера. Проблем за ISP провайдера е и че получава оплаквания, насочени погрешно към него, вместо към злонамерения спамер.


Законът

На практика спамът е престъпление, защото употребява чужди ресурси без разрешение. В световен мащаб вече има ISP провайдери, успели да проведат успешни съдебни дела срещу спамери, нанесли щети по мрежите им. В САЩ, а вече и в Европейския съюз вече има анти-спам закони, които могат да предизвикат появата на нови съдебни дела срещу натрапниците.


Отношението

В днешно време всеки от нас цени доброто и лично отношение. То може да ни накара да направим покупка, достатъчна е една любезна усмивка или само учтивото и лично отношениел. Няма съмнение, че E-mail маркетингът е отлично средство за постигане на успех и бърза печалба. Но добрите неща се случват само тогава, когато имаме уважение и специално отношение към потенциалните си клиенти. Спамът убива всички тези уникални и приятни неща. Кара всеки от нас да се чувства нищожен и неспециален в морето от потребители, а това не води до желаните резултати.


Битката със спама
Понякога тя е неравностойна и невъзможна, но все пак пробвайте:

  • Най- лесния начин - изтрийте спама;
  • Използвайте филтъра на електронната си поща и блокирайте адреса или целия домейн (внимавайте с домейна, ако е с разширение yahoo.com, abv.bg може да блокирате всички писма от този адрес);
  • Внимавайте, с молбата да бъдете отписани от съответен списък, така може да влезете в нови листи. Така показвате на спамера, че четете пощата си.. Отписвайте се от списъка само на компании, които имат изградено доверие или online или в реалния свят. В повечето случаи те не използват спам като средство за E-mail маркетинг.
  • Оплачете се на изпращача или на рекламодателя (ако знаете кои са);
  • Оплачете се на ISP доставчика, който осигурява хостинг услуги на спамера. Може да потърсите по IP адреса и да проследите пътя до сървъра, на който отговаря IP адреса. На адрес http://www.traceroute.org може да проследите пътя до даден сървър, от която поискате държава до който желаете IP адрес.


 
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2018 Life consult