Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Представяме ви: Need.bg
Интервю с Боряна Григорова - управител : office@need.bg


Порталът Need.bg е вече с ново амплоа! От един от многото портали в българското пространство той се превърна успешно в бизнес-каталог, на страниците на който са представени повече от 11 000 фирми от цяла България. Ако ви е нужен бизнес-партньор в дадена област - погледнете в Need.bg! А ако искате да разберете повече за подобен он-лайн бизнес-модел - прочетете интервюто, дадено изключително за нашите читатели.


Представи с няколко думи сайта: каква беше първоначалната му концепция и как тя се разви за да се достигне до сегашното състояние?


www.need.bg - Българският Интернет Бизнес Каталог се появи през 2000 година и в продължение на три години функционираше като портал. След това претърпя една доста голяма реорганизация в управлението, целите, структурата и начина на поднасяне на информацията. Промяната на идеята за сайта възникна като че ли от самосебе си. Просто достигнахме до извода, че в един портал можеш да намериш в общи линии всичко, стига да разполагаш с много свободно време и да знаеш точно какво търсиш. И понеже днес хората са доста заети, ние им предложихме решение, което им спестява излишната загуба на време. Заложихме на бизнес средите, където времето е злато и които биха оценили естеството на информацията, която предлагаме. Именно за тях избрахме и деловия стил на интерфейса, премахнахме забавата, новините и цветните картинки, които можеш да прочетеш и разгледаш навсякъде в Интернет. По този начин Need.bg се превърна в място в българското Интернет пространство, където човек може да върши работа:

  • да резервира хотел ако пътува в страната
  • да избере екскурзията, на която да отиде
  • да получи информация за изложение или панаир
  • да използва приложението за финанси, което предоставя валутна информация с любезното съдействие на БНБ в т.ч. архив на фиксинга от 2000 година.

И след като намери това което търси да излезне от каталога за да продължи работата си. Доволна съм да отбележа, че нашият замисъл се осъществявя много успешно на практика. Показател за това са потребителите ни, които използват каталога основно в работно време между 9 и 18 часа и много ясно показва каква е аудиторията ни.
От друга страна хората, които търсят информация при нас вече сами достигат до извода, че е добре и те да присъстват в каталога за да бъдат откривани.


След като вече сте преживяли такъв етап от развитието си би ли ни казала кое според теб е по-трудно: разработването на нов сайт или преструктурирането на съществуващ такъв?

Моето лично мнение е, че каквото и да правиш трябва да имаш предварително изградена концепция за реализацията му, както и човек до себе си с много богат опит в тази област.

  • Единственото което печелиш от преструктурирането на вече съществуващ сайт е част от аудиторията, която обаче можеш да загубиш веднага. Преструктурирането на нещо утвърдено крие по-големи рискове от създаването на ново. Най-трудната част е тази, в която трябва да докажеш на досегашната аудитория, че предлагаш нещо по-добро от старото. Особено трудно е, когато почти изцяло променяш съществуващото, а всички знаем, че са много малко хората, които бързо възприемат новостите и оценяват предимствата.
  • Новият сайт, от своя страна, изисква тепърва да се популяризира, което е най трудно, защото изисква много добро познаване на ( българското ) Интернет пространство, добри идеи и постоянни инвестиции.


За колко време посетителите свикнаха с новата концепция на сайта? Как промотирахте сайта в този начален период?

В общи линии преходния период продължи около 9-10 месеца, като през цялото време основната цел беше присъствието ни в челните позиции на Google.com, най-добрата търсачка и най- великият "помощник" на електронния бизнес в целия свят. Разбира се използвахме и печатна реклама в "24 часа", "Труд", "Капитал", но най-добри резултати даваше рекламата, която сами правихме в българските и чуждестранните портали и търсачки.


Какво ви отличава от останалите в бранша?

Какво ни отличава от останалите в бранша казах още в началото. Това което ще допълня е, че Need.bg няма да свърши работа на човек решил да "убие" няколко часа в Интернет. Сайтът е направен така, че да не задържа потребителя нито миг повече от необходимото. Създаден е само за да върши работа. Получаваш информация и излизаш. Това е най-ценното.


Колко време е необходимо на сайт с подобен бизнес-модел за да стане печеливш в България?

Подобно на всеки един бизнес съществуват очаквания за самофинансиране и печалба. Това обаче изцяло зависи от управлението на бизнеса. Смятам, че когато човек има от кого да се учи, отдаден е на работата си, следи новостите, не се страхува да опитва и преди всичко мисли творчески ще има успех. А дали приходите са достатъчни да се издържа сайт с подобен бизнес модел, зависи от това какво предлагаш и дали то се търси на пазара в момента. При положение, че сега светът навлиза в информационната ера всичко останало е въпрос на нюх и добро управление.


Какъв екип е нужен за да се управлява такъв он-лайн бизнес?

За да управляваш бизнес в Интернет е необходимо да си обграден с хора, чийто живот е отдаден на този род дейност. Не се получава тогава, когато някой просто иска да работи нещо. Всеки един от колегите ми има огромен принос за успеха на сайта, защото е вложил мисъл, усилия и желание в работата си. Във фирмата държим много на мнението на всеки служител и това е една от причините за успешното развитие на Need.bg в този момент.


Какви са най-често допусканите грешки в този бизнес модел?

И при този бизнес модел се допускат грешки, както навсякъде, където се работи. По-важно според мен е какво сме постигнали, като сме се поучили от грешките си. Това, което със сигурност разбрахме е, че най-правилните решения ни се подсказват от самите клиенти и така максимално се избягват възможностите за грешки. Създадохме много прост модел на маркетинг: даваме възможност на клиентите ни сами да кажат какво предпочитат, правим го така, че да им харесва и го предоставяме на цялата ни аудитория. Ако се възприеме еднакво добре от всички, значи имаме успех. Ако не - продължаваме да търсим ново решение.


Ако можеше да се започне всичко отново, как би го направила - има ли по-ясно очертан или по-пряк път, който да споделиш със желаещите да започнат собствен он-лайн бизнес по избрания от теб бизнес-модел?

По същия начин и със същите хора. Пътят на създаване на собствен он-лайн бизнес е една дългосрочна инвестиция на време, желание, огромно постоянство и капитал. Този род бизнес крие в себе си изключително висок потенциал, но би имал успех само когато не се омаловажава, защото изисква много мисъл и всеотдайност. И няма никакво значение дали правиш информационен сайт, електронен магазин или сайт за запознанства например.


На базата на придобитите знания и ако имаш времето и ресурса да стартираш нов он-лайн бизнес, какъв тип сайт би предпочела за него?

Бих избрала електронен магазин. Все още в българия няма истинска електронна търговия. Проблемът е, че тепърва навлизат кредитните карти и сигурно ще ни трябват поне още няколко години докато хората се престрашат да ги използват и в Интернет. А без тях няма истинска електронна търговия и това е ясно на всички.


Потокът от хора, минаващ през сайта (трафик) е жизнено важен за всеки един сайт. Как генерирате понастоящем вашия трафик, след като сайтът е вече разработен?

Генерирането и поддържането на вече създаден трафик не се различава много от първоначалното популяризиране на сайта. И в двата случая е необходимо постоянно присъствие в най-използваните портали и търсачки. Моето лично мнение е, че платената реклама до голяма степен помага за това, но в никакъв случай не трябва да се разчита само на нея. Важно е да следим позициите и на безплатните форми на участие. E-mail рекламата е добър, но много рискован начин за промоция на сайтове. Най-добре от такава реклама се възползват собствениците на безплатна поща. При предлагането на платена поща, обаче не е много правилно да се досажда на ползващите я с каквато и да е реклама. В mail.need.bg единствено изходящите служебни e-mail-и съдържат линкове насочващи към каталога. Смятаме тази практика за правилна, тъй като 99% от пощенските кутии в пощата към сайта се използват за служебни цели и каквато и да е реклама би била неуместна.


Какво правите за да превърнете посетителите в клиенти?

Това е въпрос, на който всеки търси конкретен отговор. Иска да чуе точно какво да направи, така, че потребителите мигом да станат клиенти. Аз за себе си все още не съм открила точната формула, това е приоритет на търговските агенти в Need.bg. Всеки един от тях е намерил правилния начин с цената на много разговори, наблюдение и проучване на различните категории клиенти. Във фирмата всички сме наясно с едно просто нещо: Когато някой позвъни на телефоните ни, значи има нужда от нещо, а това означава, че трябва задължително да е получил помощ или да е намерил отговор на въпроса си, преди да прекъсне връзката.


Накъде върви сайтът: цели, перспективи, амбиции?

За една година новият сайт достигна много добра популярност не само в София. Доволна съм да споделя, че ежедневно при нас се регистрират фирми от цялата страна. Екипът работи усилено в тази посока и вярвам, че съвсем скоро няма да има човек използващ Интернет в България, който да не знае за Need.bg.


Какво би посъветвала читателите ни, които искат да направят информационен сайт?

Създаването на информационен сайт изисква основно време, постоянни инвестиции и добри специалисти. И човек трябва да е наясно дали разполагат с тези неща преди да започне.


Би ли споделила с нашите читатели някаква тайна, която да им помогне в изграждането на успешен он-лайн бизнес?

За да имате успех във вашия он-лайн бизнес се заемете лично с популяризирането на сайта.

  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult