Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


Представяме ви: Mail.bg
Интервю с Момчил Шумаков - управител


Mail.bg е един от най-големите сайтове в България, предлагащ пощенски услуги на над 150 хил. потребители. Самият сайт е достатъчно добре познат и няма нужда от допълнително представяне. Тук сме се постарали да надникнем зад кулисите : кой и какво стои зад фасадата на сайта и на какво се дължи успешната реализация на този бизнес модел (продажба на рекламни площи). Надявам се, че отговорите на поставените въпроси ще внесат яснота и ще бъдат от практическа полза за желаещите да се занимават с он-лайн бизнес по този бизнес-модел.

Предлагаме пълния текст на интервюто:

Кажи няколко думи за себе си (образование, познания, подготовка) в областа на компютрите, програмирането и Интернет технологиите

Занимавам се с компютри от 20 години. Всъщност първият ми път пред компютъра беше когато бях на 7. Записах се на кръжок по информатика в тогавашния дворец на пионерите. Трудно ме пуснаха на тая възраст. Там се учих да програмирам на BASIC за Правец 82. Беше примитивна работа. Компютрите понякога даже работеха. После учих в немската гимназия в София. Имам завършена и английска с приравнителни изпити. Ходил съм и на олимпиади по руски навремето. Сега не мога да обеля нито една дума на този език. Висшето си образование учих в немския факултет на ТУ-София. Преди 2 години го зарязах на 2 изпита от финала. Не ми издържаха нервите на глупостите в българското образование. Изгубих всякакво желание да допиша заветните 3 букви с точка пред името си. Дори и някой ден да реша да взема тези последни 2 изпита надали ще напиша "инж." на визитката си.

Как достигна до идеята за Mail.bg?

По това време българска уеб базирана поща нямаше. Аз не го и разглеждах като бизнес. Исках просто да направя нещо, което в другите държави вече съществуваше. Не мислех още за бизнес. Беше ми ясно, че реклама в този сайт не можех да продам. Нещата с годините обаче се промениха. Тогава си мислех, че ако някой ден имаме 10000 адреса ще е голямо постижение. Не вярвах, че някой ден ще разполагаме с парите за толкова техника. Сега 150 хил. души използват mail.bg. Някои имат по няколко адреса.

Как започна всичко?

Първоначалната инвестиция беше моят домашен компютър. Наистина доста мощен за времето си. Той и до ден днешен изпълнява сървърни функции в mail.bg, но сега е телефонна централа. Интернет получавахме от Спектър НЕТ, който по тези времена вече беше голям доставчик. Пуснахме услугата заедно по време на Баит Интернет Експо през 1999. Рекламирали сме само там. За останалото се погрижи добрият избор на домейн. Докато аз пишех софтуера, Дир.бг закупи готов такъв, а екип от програмисти за нула време написа АБВ и на практика макар и първи започнали ние пуснахме mail.bg едва трети.

На семинара (BG сайт 2004) Жюстин (Томс) каза, че сте най-големия сайт за пощенски услуги - това вярно ли е предвид dir.bg и abv.bg??

Това е много спорен въпрос. Ние самите предпочитаме да оставим Дир-а и АБВ да спорят кой е по-голям. За нас е важно, че според рекламодателите рекламата е най-ефективна при нас. А това става с публика, която е повече/по-добра.

Затова не бих се изказал така смело, но Жюстин като рекламодател рекламирал и в трите сайта сигурно има по-добра база за сравнение от мен самия.

Какво ви отличава от останалите в бранша?

Смея да твърдя, че ние имаме най-добрия ъптайм (съотношението между това колко време услугата е била достъпна и колко - недостъпна). Нашият ъптайм е 99,97% което включва и проблемите предизвикани от доставчиците ни (имаме 4 независими доставчика и можем да си позволим 2 до 3 неработещи без услугата да спре). Т.е. mail.bg е изключително надеждна. Имаме много прецизна АнтиСПАМ защита. Самата поща работи много бързо.

А за рекламата - резултатите говорят сами за себе си. Цената за постигане на желания ефект е най-ниска при нас (не говоря за цената за кампания, а цената на доведен клиент). Каквото и друго да кажа ще е слаб аргумент.

Зная, че можеш да програмираш. Сам ли пишеш софтуер за mail.bg?

Да - първоначалният софтуер го бях писал сам. Тогава нищо не разбирах от Unix и не беше лесно. Сега твърдя, че имам доста опит и знания, които нямаше как другояче да придобия.

Приходите от реклама достатъчни ли са да се издържа сайт с подобен бизнес-модел в България?

Вече да, но началото беше трудно като всяко начало. Фирмата се издържаше от изграждането на подобни пощенски услуга на запад. Mail.bg съвсем не беше нашия фокус, но поглъщаше всичко, което изкарвахме.

Ако трябваше да започнеш всичко отново, как би го направил?

Основното което не разбирах тогава беше, че без реклама няма да стане. След годините в които mail.bg стана един от най-големите сайтове в България едно изследване установи че ? от хората в българския Интернет използват mail.bg, но запитани за кой сайт се сещат най-напред, едва 3% казват: "mail.bg". Това е грешката, която аз допуснах. Сега вече разбирам това. Основното предимство на нашите конкуренти е точно това - brand awareness. Те са работили за развиване и популяризиране на своята марка. Ние не. В момента работим по коригиране на точно този проблем. Смятам, че се справяме.


Ако имаш времето и ресурса да стартираш нов он-лайн бизнес, кой модел би предпочел за него?

Въпросът е сложен. Пощата за мен е много добро решение, защото изисква ужасно много технически знания и опит. Все неща, които са дефицитни, защото в България реално пощи от такъв мащаб има само 2 и няма от къде да има други опитни хора в сферата. По тази причина вероятно пак бих направил поща, понеже няма да имам силна конкуренция. Иначе сайтовете за платени услуги и електронните магазини са по-добрия избор, не изискват нито толкова големи инвестиции, нито толкова време за да се развият.

Искам да завършим интервюто с твой съвет към читателите ни, които желаят да започнат своя он-лайн бизнес по този бизнес-модел (продажба на рекламни площи в сайт за безплатни услуги)

Да се приготвят за дългогодишна инвестиция и да имат предвид, че сега ще им трябват много повече средства и сили за да постигнат успех.

 
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult