Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронна търговия)Безплатни ресурси за е-бизнес / е-търговия (електронен бизнес / електронна търговия) за малки и средни предприятия
е-бизнес е бизнес обучение курсове семинари предстоящи обучения по е-търговия е търговия електронна търговия основи на електронната търговия: безплатен абонамент статии съвети консултация дистанционно обучение по електронен бизнес собствен бизнес в Интернет е-бизнес обучение е-търговия статии е-книги електронни книги по електронна търговия от дома малък среден бизнес самообучение самоподготовка съвети по електронен бизнес самообучаване безплатен абонамент он-лайн бюлетин курсове семинари по онлайн он-лайн онлайн бизнес за малки и средни предприятия със онлайн собствен бизнес в Интернет задочно обучение WEB търговия за малкия и среден бизнес статия LifeConsult Лайф консулт Христо Янков Life consult София България 0888751921
София 1574, ул. Г.Милев 158, офис 1226
 GSM 0888-751-921    оffiсе@lifесоnsult.infо
  
 Бизнесът в Интернет- консултантски услуги, обучение, WEB-решения Начало 
» Вашата колекция
e-mail:
» Нови статии
:: Маркетинг във Facebook

:: Какво представлява партньорската програма?

:: анонс 12.2010

:: Хакерски атаки по електронната поща (вложени линкове)


всички статииАспекти на електронната търговия
Търси в      ИЛИ    


8 причини да не бъде индексиран сайта ви
Христо Янков : hristo_yankov@lifeconsult.info

Общоизвестни факти са, че над 80% от таргет трафика на даден сайт се генерира от търсещите машини (търсачките), както и че в повечето от тях регистрацията е безплатна. Тази комбинация определя регистрирането на всеки един сайт в търсачките като силен маркетингов ход, който е просто задължителен.

За доброто позициониране в търсещите машини е необходимо да се извърши предварително оптимизация на сайта (вж. [1]). Но преди да бъде класиран, сайтът ви трябва да бъде допуснат до индексиране. Така стигаме до въпроса: Кои са главните причини, които биха попречили на сайта да бъде индексиран от търсачките?

 1. Наличие на "мъртви" линкове
  Това са линкове, които не водят до реално съществуващ документ в Мрежата. Наличието на такива линкове във вашите страници се интерпретира от търсещите машини като знак за лошо поддържан, а следователно и с лошо качество сайт.

 2. Липса на външни линкове, сочещи към сайта
  Фактът, че никой друг сайт, който е индексиран от дадената търсеща машина не сочи към вашия се възприема като липса на интерес по темата на сайта ви т.е. ниска популярност на темата. По тази причина, търсачки като Google и HotBot отказват да индексират такива сайтове. Някои от тях може и да индексират сайта на първо време. Но ако по-късно не открият линкове към него в своята база данни те могат да го изтрият или да сведат регистрацията му само до началната страница, без да индексират вътрешните страници.

 3. Наличие на ограничения за произволен достъп
  Страници, които са защитени с парола за достъп не могат да бъдат достигнати и индексирани от търсещите машини. Това се случва и с цели сайтове, достъпът до които е ограничен с парола.

 4. Използването на безплатен хост
  На такива хостове се разполагат голям брой любителски сайтове, голяма част от които обикновено са с ниско качество и не се поддържат добре или са изобщо изоставени. Индексирането на такива сайтове от една страна черпи от ресурса на съответната търсачка, а от друга влошава нейния имидж. Ето защо много от търсещите мащини изобщо отказват индексирането на сайтове, хоствани на безплатни хостове или ограничават индексирането им само до няколко страници.

 5. "Спамване" на търсещата машина с ключови думи
  С цел повишаване на наситеността на определени ключови думи/изрази, някои собственици многократно ги включват механично в страниците си, без логическа връзка с изложения материал. За да не се виждат от посетителите, тези думи обикновено са изписани с цвета на фона, но те се възприемат от търсещите машини. Допреди няколко години такава техника дайствително е работела добре, но не и сега. Такова "силово" насищане с ключови думи се възприема от търсачките като опит за измама (каквото е и всъщност). Ето защо вместо по-добро класиране, най-често се постига обратния ефект - отказ от регистрация.

 6. Пренасочване на сайта (redirection)
  В някои случаи съйтът се състои от една единствена страница, която пренасочва посетителите към друг сайт. Технически това може да стане чрез използване на метатагове или скриптове. Някои от търсещите машини възприемат това действие като трик и отказват да индексират такъв сайт-страница. Или ако последват преносочването, те извършат индексиране на реалния сайт, към който е сочила тази страница, а не самия сайт-страница.

 7. Струпване на линкове към сайтове, несвързани с тематиката на вашия сайт
  С цел да повишат своята "популярност" и да се сдобият с мого линкове от външни сайтове към своя сайт, някои собственици се включват в приграми за размяна на линкове, известни като "ферми за линкове". Тези програми указват на всички участници да поставят линкове към останалите участници. Тази размяна очевидно е породена единствено от желанието за повишаване на популярността на сайта, без да води до ползи за посетителите му. Когато повечето търсещи машини идентифицират струпването на такива тематично несвързани със сайта линкове, които се повтарят и в други сайтове, те обикновено отказват да го индексират поради опит за измама.

 8. Специални указания за режима на търсещите машини
  Ако сте използвали специални метатагове ( вж. [2]), чрез които сте указали на търсещите машини да не индексира съдържанието на сайта ви, то те няма да го индексират. Същото указание за начина на поведение на търсещите машини може да бъде разположено и като външен файл robots.txt. Можете да забраните достъпа на всички търсещи машини като цяло или само на избрани от вас. Ако сте кодирали правилно тези ограничения, съвсем нормално е търсачките да се съобразят с тях и да не индексират сайта ви.

По-горе бяха разгледани основните причини, които могат да доведат до отказ за индексиране на сайта ви от търсещите машини. При различните машини начинът на реакция варира от отказ за регистрация до редуциране на броя на индексираните страници и намаляване на рейтинга при класацията на сайта. Ако установите, че сайтът ви не е индексиран в някоя от търсещите машини проверете първо този списък. Ако сте допуснали някое от изброените нарушения, коригирайте сайта си и го заявете отново за индексация. Ако всичко е наред при вас, проверете какъв е периода, за който се извършва индексирането на сайт от съответната търсачка и ако същият е надвишен с около месец, можете да опитате повторно да регистрирате сайта си и/или да се свържете с поддръжката и да ги попитате за причината.

-----
[1] "Относно търсещите машини (търсачките)" (покажи) обратно в текста
[2] "Какво трябва да знаем за МЕТА таговете?" (покажи) обратно в текста
  печат (^)               изпрати на познат (^)               добави към колекцията си (^)

Доколко полезна беше статията за Вас?  Ваш коментар(^)
0 1 2 3 4 5


.
 ©2002-2019 Life consult